In English

I. K. INHA VIENASSA 1894

Suomalaisen valokuvauksen klassikon I. K. Inhan Vienan valokuvat ovat vaikuttaneet suuresti suomalaiseen sielunmaisemaan. Niiden kautta monet sukupolvet ovat saaneet kosketuksen kulttuurimme ytimeen – Kalevalaan. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna Juminkeko haluaa esitellä näyttelyvieraille Kalevalaan liittyvän taiteemme keskeisiä tekijöitä. Valokuvauksen alalla Inha oli paitsi uranuurtaja, hän myös antoi sisällön kalevalaiselle maisemalle sekä kasvot runonkeruualueelle.

Juminkeon Inha-koordinaattori Maija Myllykangas on laatinut Ihmettele-kulttuurilehteen laajan Inha-sivuston www.ikinha.fi, jossa valokuvaklassikostamme saa paljon taustatietoa.

TUTKIJAN MUISTELMATEOS INKERILÄISTEN KOHTALOISTA

Inkeriläisten monimuotoinen lähihistoria sadan viime vuoden ajalta on läsnä tutkija Nina Lavosen muistelmissa: Pahan onnen pois panisin. Ne kertovat, minkälaisiin pyörteisiin inkeriläiset joutuivat Venäjän vallankumouksen, kollektivisoinnin ja toisen maailmansodan seurauksena, Karkotukset omalta asuinalueelta alkoivat jo 1930-luvulla, mutta suureen mittaan ne paisuivat sodan aikana ja sen jälkeen, kun saksalaisten miehittämältä alueelta inkeriläisiä siirrettiin Viron kautta Suomeen ja sieltä välirauhan jälkeen takaisin Neuvostoliittoon – ei Inkerinmaalle, vaan Keski-Venäjälle tai Siperiaankin asti.

Lavosen muistelmateosta on mielenkiintoista lukea yhdessä Jari Tervon Matriarkka-kirjan rinnalla. Tervon fiktiivisten henkilöiden elämänkohtaloissa on paljon samaa kuin todellisen perheen koettelemuksissa. Muistelmateokseen Tervo ei ole tutustunut, mutta toista Lavosen kirjaa: Puhtaat pojat, taivaan tyttäret, hän on käyttänyt lähteenä kirjoittaessaan romaniaan. Tämä kirja kertoo suppealla alueella toimineesta inkeriläisestä uskonnollisesta liikkeestä, jossa miehet kuohittiin ja naisilta poistettiin rinnat. Jos Tervon Matriarkan tapahtumat tuntuvat liian mielikuvituksellisilta, niin Lavosen tutkimus ja muistelmat antavat todellisuusaineksia inkeriläisten vaiheisiin viime sadan vuoden ajalta.

Monien vaiheiden jälkeen Nina Lavosen perhe ajautui Karjalaan Petroskoihin. Siellä hän kouluttautui folkloristiksi ja toimi Karjalan Tiedekeskuksen Kielen, kirjallisuuden ja historian instituutin tutkijana vuosikymmenten ajan. Eläkeiässä paluumuuttajana Suomeen siirryttyään hän jatkoi tutkimustoimintaansa valiten kohteeksensa oman kansansa historiaan liittyviä aiheita.

Nina Lavosen molempien Suomessa ilmestyneiden teosten kustantajana on Juminkeko-säätiö. Lahkoliikkeestä kertova tutkimus on ilmestynyt kirjana muutama vuosi sitten. Muistelmateos ilmestyy nyt sekä kirjana että sähköisessä muodossa. Se on vapaasti ladattavissa osoitteessa: http://www.juminkeko.fi/ekirjat.html.