In English

I. K. INHA VIENASSA 1894

Suomalaisen valokuvauksen klassikon I. K. Inhan Vienan valokuvat ovat vaikuttaneet suuresti suomalaiseen sielunmaisemaan. Niiden kautta monet sukupolvet ovat saaneet kosketuksen kulttuurimme ytimeen – Kalevalaan. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna Juminkeko haluaa esitellä näyttelyvieraille Kalevalaan liittyvän taiteemme keskeisiä tekijöitä. Valokuvauksen alalla Inha oli paitsi uranuurtaja, hän myös antoi sisällön kalevalaiselle maisemalle sekä kasvot runonkeruualueelle.

Juminkeon Inha-koordinaattori Maija Myllykangas on laatinut Ihmettele-kulttuurilehteen laajan Inha-sivuston www.ikinha.fi, jossa valokuvaklassikostamme saa paljon taustatietoa.

LENNART MEREN DOKUMENTTEJA ESITETÄÄN JUMINKEOSSA

Syksyllä Vienan Karjalan sähköttömän Haikolan kylän elokuvafestivaali saa tänä vuonna jälkilöylyt, kun tämänvuotisen teemaohjaajan Lennart Meren suomalaisugrilaisista kansoista kertovat elokuvat Vesilinnun kansa ja Linnunradan tuulet esitetään Kuhmossa, Uhtualla ja Kostamuksessa. Koska Haikola ei pysty vastaanottamaan suuria yleisömääriä, niin elokuvajuhlan filmit viedään katsojien luo.

Lennart Meri työskenteli ennen merkittäviä yhteiskunnallisia tehtäviään suomalais-ugrilaisten kansojen kansanperinteen tutkijana ja elokuvantekijänä. Hänen 1970-luvulla tekemiä ja nyt nähtäviä filmejä on kuvattu myös Suomessa ja Karjalassa. Kuvauskohteiksi hän etsi miljöitä, jotka olivat säilyttäneet vuosisataisia perinteitä. Vesilinnun kansan Karjalasta kertova osuus on kuvattu Vuokkiniemen Pirttilahden kylän Taipaleen talossa ja Linnunradan tuulissa on kohtauksia Uhtualta.

Vesilinnun kansa nähdään Juminkeossa maanantaina 20.11. klo 18 ja Linnunradan tuulet maanantaina 27.11. klo 18. Esityksiin on vapaa pääsy. Uhtualla ja Kostamuksessa filmit esitetään myöhemmin tänä vuonna.