Sinisukka

Sinisukka on Juminkeko-säätiön vuonna 2018 perustama taiteilija- ja tutkijaresidenssi. Säätiö osti Kuhmon kaupungilta lakkautetun Timoniemen koulun tarkoitusta varten. Sinisukka toimii myös Timoniemen kyläläisten harrastus- ja kokoontumistilana. Kesän 2018 aikana tehtiin kiinteistön käyttötarkoituksen vaihduttua muutostöitä. Lämmitysjärjestelmä muutettiin maalämmöllä toimivaksi ja ekologisen sähkön tuottamiseksi asennettiin aurinkopaneelit. Muutostöiden toteuttamiseksi saatiin tukea Jenny ja Antti Wihurin rahastolta, Kajaanin Ely-keskukselta, Elävä Kainuu -LEADER -toimintaryhmältä ja Työ- ja elinkeinoministeriöltä. Kyläläiset osallistuivat talkoolaisina erilaisiin tehtäviin, kun kohdetta remontoitiin.

Sinisukka-nimi on otettu Kalevalasta, mutta se sopii hyvin luonnehtimaan Lentuajärven rannalla sijaitsevaa kulttuurikohdetta. Veikko Huovisen luomat Havukka-ahon ajattelijan siniset ajatukset ovat syntyneet noissa maisemissa eikä matkaa Lapinsalmeen, jossa Akseli Gallen-Kallela maalasi kuuluisinta Kalevala-maalaustaan Aino-triptyykiä ole kuin muutama kilometri. Myös Elias Lönnrot kulki veneellä Lentuan poikki. Toisaalta nimi viittaa myös kyläläisten harrastustoimintaan: käsityöpiireihin.

Kyläläisten harrastustoiminta alkoi syyskuussa 2018. Residenssitoiminta aloitetaan myöhemmin, kun tilat on testattu toimiviksi.