KONSERTTISARJA SUISTAMON KIRKOSSA


Suistamon kirkko antoi ainutlaatuiset puitteet kesän 2009 aikana järjestetyille neljän konsertin sarjalle. 165 vuotta sitten valmistuneen kirkon piirustukset on tehty Helsingin keskustan suunnitelleen arkkitehdin C.L. Engelin toimistossa. Konserttisarjassa klassinen musiikki ja kansanmusiikki kävivät vuoropuhelua. Tapahtuma oli osa Uuden Kalevalan 160-vuotisjuhlintaa. Tarkoituksena oli myös muistaa sata vuotta sitten pidettyjä kuuluisia Suistamon laulujuhlia.


Vasemmalla: Kuvanveistäjä Alpo Sailo on juuri muovannut kanteleensoittaja Teppana Jäniksen muotokuvan 20 minuutissa Suistamon laulu- ja soittojuhlien ohjelmanumerona 23.7.1911, Akseli Gallen-Kallelan ja Väinö Salmisen toimiessa ajanottajina. Kuva: Väinö Salminen/SKS

Konserttisarjan avasi säveltäjä, pianisti Olli Mustosen konsertti kesäkuun 7. päivä. Konsertin yhtenä ohjelma-numerona oli hänen oma sävellyksensä Jehkin Iivana. Sävellys on omistettu nimensä mukaisesti suistamolaiselle kanteleensoittajalle ja runolaulajalle Jehkin Iivanalle eli Iivana Sheimeikalle.

Konsertin jälkeen oli ohjattu käynti Suistamon vanhalla ortodoksisella kalmistolla, jossa kerrottiin Jehkin Iivanasta sekä muista suistamolaisista kanteleensoittajista ja runolaulajista.


Kesäkuun toinen konsertti 28.6. tarjosi Sibeliusta ja muuta klassista musiikkia Karjalan valtionfilharmonian sinfoniaorkesterin solistikvintetin esittämänä. Se on Karjalan tasavallan ainoa sinfoniaorkesteri.


Kaksi viimeistä konserttia oli omistettu kansanmusiikille. Kansanmusiikkia Karjalan valtiollisen Kantele-yhtyeen esittämänä oli mahdollista nauttia 12.7. ja konserttisarjan päätti suomalainen Jouhiorkesteri sekä kanteleduo Teppanan veljet 26. heinäkuuta.

Tapahtuman aloitteentekijänä oli Juminkeko-säätiö, joka myös vastasi konserttisarjan toteutuksesta yhteistyössä Karjalan tasavallan kulttuuri- ja yhteiskuntasuhteiden ministeriön sekä Suojärven piirihallinnon ja Suojärven kaupungin kanssa. Suomen Kulttuurirahaston tuki mahdollisti osaltaan konserttien toteuttamisen. Konserttisarjan tavoitteena oli herättää uudelleen henkiin niin Suistamon kuin Sortavalankin maineikkaat laulujuhlat.

Joensuusta järjestettiin Suistamon konsertteihin kulttuurimatkoja, joiden käytännön järjestelyistä huolehti Liikennöitsijä E. Karhu Kiteeltä. Myös Suojärven kaupungista oli konserttimatkoja Suistamolle.