Nurkkakuva
Vuokkiniemi
Latvajärvi
Venehjärvi
Ponkalahti
Pirttilahti
Tsena
Tollonjoki
Uhtua
Vuonninen
Lonkka
Jyvöälahti
Haikola
Jyskyjärvi
Pistojärvi
Paanajärvi
Kontokki ja Kostamus
Akonlahti
Rimpi
Kuivajärvi ja Hietajärvi
Vuokinsalmi

Haku Apua
- Etusivu Taustaa Runokylät Elvytys Kulttuurimatkailu Kartta
- - - - - - -

Vuokinsalmi nykyään

Vuokinsalmi
Vuokinsalmi nykyään
Runonäyte

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton viranomaiset eivät päästäneet enää asukkaita Vuokinsalmeen, koska se sijaitsee aivan valtakunnan rajalla.

Kylään sijoitettiin rajavartioston kasarmeja, aluksi hirsistä rakennettuja. Jäljelle jääneet talot poltettiin pikkuhiljaa halkoina, ja erään uudenvuoden juhlinnan yhteydessä 1960-luvulla suuri kasarmirakennus paloi poroksi. Tilalle nousi myöhemmin tiilinen rajavartiokasarmi.

Juuri sotilaiden läsnäolon vuoksi itse Vuokinsalmea ei ainakaan lähivuosina voida elvyttää vienalaiskyläksi, mutta sen kyläryhmään kuuluva Niskajärvi tarjoaisi tähän mahdollisuuden. Vuokinsalmen Niskajärvestä oli lähtöisin Hotein Timon Anni, joka myöhemmin tunnetaan runonlaulaja Anni Denisovana. Samuli Paulaharju kävi Niskajärvessä 1910-luvulla ja valokuvasi kylän maisemia ja asukkaita.

Niskajärvi sopisi elvytyskohteeksi senkin vuoksi, että sieltä on kotoisin n. 3 kilometrin päässä sijaitsevan Suomen vienalaiskylän Hietajärven perinteentaitajan Jussi Huovisen äiti Oksenie. Se symbolisoisi pyrkimyksiä tukea vienalaisen heimon yhteenkuuluvuutta valtionrajan molemmin puolin. Periaatteessa Niskajärven kylään sallitaan asukkaat. Yksi perhe oli jo aloittamassa elämäänsä siellä, mutta luopui olosuhteiden vaikeuksien vuoksi. Kylä sijaitsee rajavyöhykeaidan takana; siellä ei ole jäljellä rakennuksia ja tien auki pitäminen talvisaikaan on hankalaa ja kallista.  

Vuokinsalmi
Vuokinsalmi nykyään
Runonäyte