Siirry sisältöön

Haikola

7e7c157fc8c3e886bad908382e8f43d7

Haikolan kylä on Kalevalan piirin vanhoista kylistä kaikkein parhaiten säilynyt kokonaisuus.

Kylä sijaitsee Kepajoen vesistöön kuuluvan Kotijärven saaressa noin 40 kilometriä Uhtualta Kemiin päin. Se ei ole koskaan ollut suuri kylä; saaren koko (pituus vain n.1 km ja leveys 0,5 km) on asettanut rajoituksena. Tosin 1900-luvun alkupuoliskolla asutus laajeni myös mantereen, "Väärän", puolelle, mutta ainoat säilyneet rakennukset - kaikkiaan seitsemän - sijaitsevat saaressa. Vuonna 1905 taloja oli 11 ja asukkaita 84.

Kylän rakennuskanta on kokonaan vanhaa, perinteenmukaista ja maisemaan soveltuvaa. Haikolan kalmisto on yksi Vienan kauneimmista.

Haikolan kylä on vanhalta nimeltään Jouhkola, varhaisimman nimeltä tunnetun asukkaansa mukaisesti. Sukuperintönä eläneen tarinan mukaan Jouhko on kylän perustajan pojanpoika. Ukko oli lähtenyt entisestä asuinpaikastaan Tuhkasenvaarasta, kun karhut kurkistelivat ikkunoista sisään, ja asettunut niiltä välttyäkseen saareen.

Viime vuosisadan tunnetuin haikolalainen on Karjalan kansankirjailija Ortjo Stepanov, karjalaisittain Jouhkon Kalaskan Vasken Oleksein Pekan Miihkalin Ortjo. Hänen isoisän isoisäänsä Kalaskan Vaskea ja hänen äidinisänsä äitiä Karpan Moarieta laulatti Borenius vuonna 1872 ja totesi Haikolan olevan viimeisimpiä runoseutuja idän suunnassa.

Kantele
kalevala

Kalaska ja Vaske tunnettiin tietäjinä ja heidän jälkeensä näitä taitoja veivät eteenpäin Ortjon isosetä Simana ja äidinisä Ohvo. Ortjon isän Miihkalin runonlaulua on tallentanut petroskoilainen folkloristi Viktor Jevsejev

Ortjo Stepanov on kirjoittanut laajan, 6-osaisen romaanisarjan "Kotikunnan tarina", jossa heijastuvat Vienan Karjalan vaiheet 1920-luvulta 60-luvulle. Teossarjassa kirjailijan kotiseutu on tapahtumien keskipisteenä.

Haikolan nähtävyyksiä

Kylä

Koko kylä muodostaa yhden ehjimmistä perinteisistä kyläkokonaisuuksista Vienan Karjalassa.
Kylässä sijaitsee Karjalan kansankirjailijan Ortjo Stepanovin kotitalo, jossa hän loi valtaosan kirjallisista töistään. Talosta tehdään myöhemmässä vaiheessa kirjallisuusmuseo.

Kalmismaa

Vanhaan kalmismaahan on haudattu kahdeksan sukupolvea kylän asukkaita. Kalmismaa on yksi Vienan kauneimmista.

hauki
kalevala

Ontto

Ortjo Stepanovin romaanihahmon Onton mukaan nimensä saanut vanha, kylän suurin asuintalo on suunniteltu restauroitavaksi kulttuurimatkailukäyttöön, jolloin siellä on mahdollisuus yöpyä ja ruokailla.

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää