Siirry sisältöön

Jyvöälahden nähtävyyksiä

Jyvöälahden tsasouna

Tsasouna

Jyvöälahdessa on Vienan runokylien alueen ainoa säilynyt tšasouna. Viime vuosikymmenet se on toiminut asuinrakennuksena ja kylän autioiduttua kalastuskämppänä.

Entisöinti olisi I. K. Inhan ottaman valokuvan pohjalta mahdollista, mutta valitettavasti rahoitusta tšasounan restauroimiseksi ei ole löytynyt.

Aitta

Samanlaisia ranta-aittoja, kuin millainen Jyvöälahdessa on, ei löydy koko Vienasta. Luhtiaittoja on kyllä muissakin runokylissä, mutta ne ovat paljon matalampia. Perimätieto ei kerro, miksi tällainen aitta on rakennettu. Rakentajastakaan ei ole jäänyt tietoa.

Vanha aitta
Kalmismaa

Kalmismaa

Vanha kalmismaa tuhoutui vuosikymmeniä sitten myrskyssä. Sen jälkeen ryhdyttiin hautaamaan kirkon taakse. Itse kirkko on hävitetty, mutta kalmismaalta on vielä löydettävissä vanhoja hautoja.

Tuonperä

Tässä kylänosassa on vielä muutama talo pystyssä. Siellä sijaitsi ennen myös kylän kestikievarina toiminut Romanaisen talo, jota I. K. Inha ja Kusti Karjalainen pitivät majapaikkanaan lähes puoli vuotta kestäneellä Vienan matkallaan vuonna 1894. Sieltä käsin he tekivät retkiä muualle Vienaan.
Romanaisessa ovat asustaneet myös Louis Sparre ja Emil Wikström sekä monet muut Vienan kävijät. Majatalon emännästä Ilmari Kianto on kirjoittanut liikuttavan kuvauksen.

Iso puinen talo

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää