Siirry sisältöön

Muut tapahtumat

ARHIPPA PERTTUNEN -SYMPOSIUM

  • Milloin
    25.04.2024 – 25.04.2024

ARHIPPA PERTTUNEN -SYMPOSIUM

Juminkeko järjestää perinteisen Arhippa Perttunen -symposiumin. Jo kahdettakymmenettäkahdetta kertaa järjestettävässä symposiumissa luennoi Sibelius-Akatemian lehtori, musiikin tohtori Anna-Kaisa Liedes, joka esittää tilaisuudessa myös Arhipalta tallennettua runolaulua.

Anna-Kaisa Liedes on muusikko, laulaja, äänitaiteilija ja opettaja. Kantele ja kansanlaulu ovat tulleet elämän ammatiksi ja sydämen asiaksi. Liedeksen varhaisimmat ammattiin liittyvät yhtyeet ovat Haukiputaan Kanteletytöt, Lauluyhtye Canterinat, Niekku ja kansanmusiikin ensimmäinen ammattilaisyhtye Tallari. Traditionaalisia lauluperinteitä ja ääni-improvisaatiota hän on toteuttanut mm. Ääniteatteri Iki-Tursossa, MeNaiset- ja Suunta -yhtyeissä sekä Fire in the North Sky -projektissa. Sooloprojektin Utua -yhtyeen kanssa muusikko on keskittynyt lähinnä perinteisten kansanlaulujen sovittamiseen, säveltämiseen ja esittämiseen.

Anna-Kaisa Liedeksen päätyönä on ollut jo vuosikymmenten ajan toimiminen Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston lehtorina. Hänellä on siten ollut iso merkitys runolaulun elossasäilymiseen Suomessa. Hän on innoittanut ja kouluttanut suuren määrän kansanmusiikin opiskelijoita runolaulun pariin.  Ääniteatteri Ikiturson jäsenenä hän on osallistunut Kalevalan läpilaulamiseen. Hän, jos kuka, pystyy kertomaan, miten Arhippa Perttusen lauluperintö jaksaa nykypäivän Suomessa.

Arhippa Perttunen -symposium järjestetään joka vuosi samana päivänä, jolloin Kalevalan luoja Elias Lönnrot ja Vienan runoruhtinaaksi nimetty Arhippa tapasivat Vienan Karjalan Latvajärven kylässä. Aiempina luennoitsijoina ovat esiintyneet monet Kalevalaan liittyvän kulttuuriperinteen tutkijat.

Arhippa Perttunen -symposium on Juminkeossa to 25.4. klo 18 alkaen.

Tapahtumaa voi seurata myös suorana Juminkeon Youtube-kanavalla, jonne se jää myöhemminkin katsottavaksi.

https://www.youtube.com/channel/UC7CbdNv_1PnKThqN0-gokhQ/featured

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää