Siirry sisältöön

Muut tapahtumat

JUSSI HUOVISEN SYNTYMÄN 100-VUOTISJUHLA SUOMUSSALMELLA

  • Milloin
    02.04.2024 – 02.04.2024
Suomen viimeisen runolaulajan Jussi Huovisen syntymän 100-vuotisjuhla Teatteri Retikassa Suomussalmella.
Ohjelmassa on:
– Esitelmä Jussi Huovisesta perinteentaitajana: Kirjailija Markku Nieminen
– Runolaulua: MuT Pekka Huttu-HIltunen
– Elokuvaohjaaja Selma Vilhunen kertoo Laulu-elokuvan tekemisestä
– Musiikkiesityksiä
– Maija Myllykankaan runokooste Jussista
Kakkukahvit!

JUSSI HUOVINEN

Perinteentaitajan, vienalaisen kulttuurin patriarkan Jussi Huovisen syntymästä tulee huhtikuun alussa kuluneeksi 100 vuotta. Hänen kunniakseen järjestetään Suomussalmella kansalaisjuhla. Tilaisuudessa tuodaan esille hänen elämäntyötään ja merkitystään suomalaiselle kulttuurille esitelmien, runouden ja musiikin kautta.

Jussi Huovinen oli vienalaisen runolaulun viimeinen oksa Suomessa. Lähes koko elämänsä hän eli kotikylässään Suomussalmen Hietajärven vienalaiskylässä. Vaatimaton kansanmies nousi huomaamattaan suomalaisen kulttuuriperinnön kannalta korvaamattomaksi henkilöksi. Hän oli elävä side muinaisuuteemme ja viimeinen lenkki siinä Kalevalankin luoneen suullisen perinteen ketjussa, joka ulottuu jopa vuosituhansien taakse.

Runolaulajana Jussi Huovinen oli Suomessa vailla vertaa. Hänen muistiinsa oli tarttunut laaja valikoima esi-isien lauluja sekä muuta suullista perinnetietoa. Hänen lauluvarantonsa eivät jääneet vain runolauluun. Hän hallitsi runsaasti muutakin musiikkiperintöä: rekilauluja, piirilauluja, balladeja ja jopa jatsia. Hän soitti kanteletta, viulua ja haitaria sekä sävelsi itsekin.

Elokuvien kautta Jussi Huovinen tunnetaan maailmalla. National Geographicin J. R. R. Tolkienista tekemässä dokumenttielokuvassa Jussi edustaa Kalevalaan liittyvää perinnettä. Hänestä on tehty televisio-ohjelmia Karjalan tasavaltaan ja Japaniin. Viimeksi hän oli toisena päähenkilönä Selma Vilhusen Laulu-dokumentissa. Juminkeko on julkaissut cd-levyn hänen keskeisestä repertoaaristaan.

Juminkeko-säätiön ja Suomussalmen kunnan järjestämä kansalaisjuhla pidetään Teatteri Retikassa tiistaina 2.4. klo 18. Ohjelmassa kirjailija Markku Nieminen kertoo Jussi Huovisesta perinteentaitajana ja Suomen Oscar-ehdokkaana ollut elokuvaohjaaja Selma Vilhunen Laulu-elokuvan tekovaiheista. Jussilta tallennettua runolaulua esittää Pekka Huttu-Hiltunen. Juhlassa lausutaan vielä Jussista tehtyjä runoja sekä esitetään hänen pelimannimusiikkiaan. Suomussalmelainen lasten ryhmä tuo laulutervehdyksen runolaulun patriarkalle.

Juhlaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää