Siirry sisältöön

Muut tapahtumat

KALEVALAVIIKKO 21.-28.2.2024

  • Milloin
    21.02.2024 – 28.02.2024

Järjestämme taas perinteisesti Kalevalan-päivään huipentuvan Kalevala-viikon!

KALEVALA-VIIKKO 21.-28.2.2024

21.2. klo 18 Kansainvälisen äidinkielen päivän luento: Kiipeilyä kielipuussa, Kari Vuokare
24.2. klo 12-16 Avoimien ovien päivä: Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn, teetarjoilu
24.2. klo 13-16 Reading for Odesa: Kansainvälinen kirjallisuustapahtuma osana Milan City of Literaturen projektia facebook/Kuhmo City of Literaturen
25.2. klo 14 Kyykkäturnaus Kuhmon torilla
26.2. klo 18 Elokuvailta: Kuitin tuuli. Ohj. Lasse Naukkarinen
27.2. klo 18 Perinneilta aikuisille ja lapsiperheille
28.2. klo 18 Kalevalan päivän juhla alk. klo 17.30 rönttöskahvilla

UNESCO:n kansainvälisenä äidinkielen päivänä alkaa Juminkeon Kalevala-viikko. Keskiviikkona 21.2. klo 18 Juminkeon auditoriossa voi kuulla Kari Vuokareen luennon äidinkielestä. Hän on Kuopiossa työskentelevä äidinkielen opettaja, joka on syntynyt ja varttunut Kainuussa Sotkamossa. Vuokare on perehtynyt Veikko Huovisen tuotantoon jopa niin paljon, että on jopa laatinut sanakirjan Veikko Huovinen – suomi. Vuokareen omien sanojensa mukaan, hän kuuluu niihin, jotka saa pois Kainuusta, mutta joista ei saa Kainuuta pois.

Kiipeilyä kielipuussa -luennossaan Kari Vuokare esittää ajatuksia äideistä, kielestä ja äidinkielestä kainuulaisittain Veikko Huovisen ja Eino Leinon kautta. Tilaisuudessa muistellaan myös kamassin kielen viimeistä puhujaa. Esityksessä mietitään, miksi kieli on kuin puu, ja pidetään terapeuttinen hetki ärsyttävien sanojen parissa. Tapahtuma on osa Kuhmon talven tapahtumaa ja aloittaa Kalevala-viikon Kuhmossa.

Lauantaina 24.2. Juminkeossa ovat avoimet ovet klo 12-16. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn, jonka on luonut kuhmolainen nuori taiteilija Ukko Alatalo. Samana päivänä klo 13-15 pidetään Reading for Odesa -tapahtuma, jonka tavoitteena on osoittaa tukea kriisitilassa elävälle Ukrainalle sekä tilanteen johdosta ovensa sulkemaan joutuneelle Odessan Kirjallisuusmuseolle. Tässä hankkeessa mukana on paitsi Kuhmon kirjallisuuskaupunki myös muita kirjallisuuskaupunkeja ympäri maailmaa. Ohjelmassa on lukuvinkkejä sekä keskustelua ja lukunäytteitä ukrainalaisesta kirjallisuudesta. Lisäksi luvassa on teetarjoilu. Tämä tapahtuma järjestetään yhteisvoimin Kuhmon kirjaston kanssa.

Sunnuntaina 25.2. klo 14 Kuhmon torilla järjestetään kyykkäturnaus. Peliä pelataan sekajoukkueissa. Mukaan pääsee ilmoittautumalla Juminkekoon ennen peliä, viimeistään perjantaina 16.2. Tiedot siitä löytyvät myös Juminkeon facebookista.

Maanantaina 26.2. klo 18 elokuvaillassa voi katsoa Sukupolven muisti -dokumenttisarjan ensimmäisen osan Kuitin tuulen (1985).  Se kertoo Uhtuan, nykyisen Kalevalan karjalaisista, illanvietosta, runolaulajien jälkeläisistä ja sen ajan perinteentaitajista. Lasse Naukkarisen ohjaaman elokuvan pituus on 40 minuuttia.

Tiistaina 27.2. klo 18 sekä aikuiset että lapsiperheet ovat tervetulleita viettämään perinneiltaa leikkien ja laulaen.

Kalevala-viikko huipentuu 28.2. klo 17.30 alkaen järjestettävään Kalevalan päivän juhlaan. Varsinainen juhlaohjelma alkaa klo 18.00, mutta yleisö on tervetullut aloittamaan juhlan jo klo 17.30 rönttöskahvitarjoilulla. Kaesan kotileipomo ja Hyvärisen leipomo ovat tukeneet tapahtumaa lahjoittamalla rönttösiä juhlan vieraille. Kalevalan päivän juhlan ohjelman pääesiintyjä on muusikko Kuisma Asikainen, viime vuoden säestyksettömän laulun apurahan voittaja. Ohjelmassa on myös kanteleensoittoa, tanssia ja laulua.

Kalevala-viikkoon mahtuu myös perinne- ja leikkituokioita sekä eskarilaisten että hoitolaisten kanssa, joita ei ole mainittu ohjelmassa. Juminkeko lasten kulttuurikeskuksena antaa perinnekasvatusta eri-ikäisille lapsille.

Lämpimästi Tervetuloa tapahtumiimme!

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää