Siirry sisältöön

Näyttelyt

Maailmojen synnyt

  • Milloin
    10.10.2023 – 29.12.2023
  • Taiteilija
    Anu Välitalo
  • Näyttelyn toteuttaja
    Juminkeko

Maailmojen synnyt

Maailmojen syntymisen aihe jatkuu Juminkeossa tänä vuonna myös syysnäyttelyssä. Surrealistinen maailma ja avaruus planeettoineen, jonka on luonut kuvataiteilija Anu Välitalo, on esillä lokakuun 10:nnestä päivästä alkaen vuoden loppuun saakka.

Anu Välitalo on Mäntsälässä asuva kuvataiteilija ja kuvittaja. Hän on koulutukseltaan Taiteen maisteri ja valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta. Välitalo opettaa nykytaiteen kursseja yliopistoissa ja tekee piirroksia, animaatioita, veistoksia ja kuvituksia. Taiteilija rakastaa ideoiden ja käytäntöjen visualisointia ja useiden näkökulmien tuomista esiin yhdessä kuvassa. Välitalo ilmaisee taiteellaan asioita, jotka ovat surrealistisia, outoja ja melankolisia kauniin ja lumoavan rinnalla, jotka kaikki vahvistavat toisiaan. Monet ideat tulevat luonnosta. Hän työskentelee tekstuurin parissa ja on erittäin kiinnostunut piirtämisen peruselementeistä, kuten viivasta ja väristä.

Syysnäyttelyssä puuplaneetat levittäytyvät näyttelysalin avaruuteen. Planeetoilla sikiää piirrettyä, kerroksellista elämää. Piirrosten muodot jäljittelevät biologista kasvua omine sääntöineen ja sallittuine variaatioineen.

Kansanperinteissä maailmanpuu on myyttinen puu, joka sitoo taivaan ja maan yhteen. Puu sijaitsee maailman keskellä kannatellen kaikkea. Monissa myyteissä se myös kaatuu tai kaadetaan. Maailmojen synnyt -näyttelyssä sen rungosta veistetään ja piirretään uusia maailmoja. Kaatunut puu on luonnossakin uuden elämän ja moninaisuuden kehto. Piirroksissa seikkailevat erilaiset pääjalkaiset, jotka ovat osa taiteilijan henkilökohtaista ”mytologiaa”.

Näyttelyssä taiteilija kutsuu katsojaa tulemaan lähelle ja katsomaan tarkkaan piirroksia kuin luontoa, etsimään olennaista kaikessa tai ei missään.

Maailmojen synnyt-näyttelyn äänimaiseman ovat luoneet Arttu Tolonen ja Enni Tolonen.

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin 10. lokakuuta klo 18. Näyttely on esillä vuoden loppuun saakka.

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää