Siirry sisältöön

Tsenan nähtävyyksiä

Köynäskoski

Tšenan kylän paikka

Tšenassa asui laukkukauppias ja runonlaulaja Jyrki Kettunen, joka antoi kansanrunoutta keräävälle piirilääkäri Sakari Topelius vanhemmalle virikkeen ohjata kerääjien huomio Vuokkiniemen kyliin runosaaliin saamiseksi. Tšenassa asui myös Jyrkin serkku Pietari Kettunen, joka oli Jyrkiä etevämpi runontaitaja ja myös sepittäjä. Hänen itsestään tekemänsä "Kettusen laulu" on elänyt suusanallisena perintönä näihin päiviin asti.

Salmenkorva

Salmenkorva on Perttusen runonlaulajasukuun kuuluvan karjalaisen kirjailijan Pekka Pertun kotitalon paikka, johon hän rakensi kämpän luovan työn tekemistä varten. Siellä tämä jo tuonilmaisiin siirtynyt kirjailija on kirjoittanut useimmat teoksensa. Siellä hän viipyi yleensä koko sulan maan ajan. Kämppä on hänen kuolemansa jälkeen päässyt rapistumaan, mutta on suunnitelmia kunnostaa se.

Salmenkorva - talo
TSena

Köynäskoski

Köynäskoski on luonnonnähtävyys, jonka kautta Tšenajärven eli Köynäsjärven vedet purkautuvat alapuoliseen vesistöön. Kosken keskellä sijaitsevan saaren kautta kiskotaan veneet sekä ylä- että alajuoksuun matkatessa, koska tyhjänkin veneen "taluttaminen" kosken kautta on sen voiman vuoksi vaarallista.

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää