Siirry sisältöön

Uhtuan nähtävyyksiä

Aitta

Jamasen aitta

Jamasen aitta on ainoa Uhtuan rakennus, jonka yhteyteen Lönnrotin nimi voidaan varmasti liittää. Kuudennella runonkeruumatkallaan (1835) Lönnrot laulatti aitan omistajaa Varahvontta Jamasta ja seitsemännellä (1836) hän asui kolmisen viikkoa tämän luona yhdessä matkakumppaninsa J. F. Cajanin kanssa.
Viime sotien jälkeen aitta muutettiin asunnoksi ja sen pelasti jälkipolville Niina Vatanen kieltäytymällä muuttamasta rakennuksesta viranomaisten halutessa purattaa sen.

Lönnrotin mänty

Lönnrotin mänty sijaitsi aiemmin Uhutjoen suussa Kuittijärven rannalla. Perimätiedon mukaan Lönnrot laulatti sen juurella runontaitajia, mutta taru ei voi pitää paikkaansa, sillä Lönnrotin vierailuajat Uhtualla osuivat huhti- ja marraskuuhun.

1950-luvulla eräs pariskunta kaatoi kelottuneen puun ja ehti sahata siitä hyvän osan polttopuikseen, ennenkuin vahinko havaittiin. Latvaosa pystytettiin vanhan kulttuuritalon länsipuolelle ja siirrettiin Stalin-kultin kumoamisen jälkeen nykyiselle paikalleen talon toiselle puolelle hänen patsaansa jalustalle.

Lönnrotin mänty on Petroskoissa toimivan kansallista kirjallisuutta julkaisseen Karjala-kustantamon tunnuskuvassa.

Mänty
Talo

Mobergin talo

Aiemmin piirikeskuksena toiminut rakennuttajansa mukaan nimen saanut Mobergin talo on nykyään Uhtuan etnokulttuurikeskus. Juminkeko-säätiö yhteistyössä Karjalan Kulttuuriministeriön kanssa entisöi sen useiden hankkeiden avulla 2010-luvulla.

Siivikon talo

Siivikon talo on Uhtuan vanhimpia. Se olisi tahdottu moneen otteeseen purkaa, mutta sen pelasti siinä asunut ja nyt jo tuonilmaisiin siirtynyt Olga Leontjeva lahjoittamalla sen Arhippa Perttusen säätiölle.

Siivikon talo

Siivikon talo on Uhtuan vanhimpia. Se olisi tahdottu moneen otteeseen purkaa, mutta sen pelasti siinä asunut ja nyt jo tuonilmaisiin siirtynyt Olga Leontjeva lahjoittamalla sen Arhippa Perttusen säätiölle.

Iso puinen talo
Kotiseutumuseo

Runonlaulajamuseo

Vuosisadan merkittävimpiin kuuluneen runonlaulajan Muarie Remsun asuintalo siirrettiin Vuokkiniemen Kaskolasta 1980-luvun alussa Uhtualle runonlaulajamuseoksi.

Uhtuan vanha kalmismaa

Viime sotien jälkeen kalmistosta poistettiin hautamuistomerkit ja siitä tehtiin huvipuisto, jossa järjestettiin kansanperinnejuhlia ja tanssiaisia. Vanha kalmismaa on nähtävissä I. K. Inhan valokuvissa.

Uhtuan vanha kalmismaa
Joen mutka

Uhutjoen mutka

Uhutjoen mutkasta I. K. Inha valokuvasi panoraaman. Nykyään näkymä on hyvin samanlainen, vaikka vesi Uhutjoessa on noussut Keski-Kuittijärven säännöstelyn ja jokeen rakennetun kanavan vuoksi.

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää