Siirry sisältöön

Vuokkiniemen nähtävyyksiä

Miihkali Perttusen patsas

Miihkali Perttusen patsas

Alpo Sailon veistos "Pohjolan Homeroksesta", Arhippaini Miihkalista. Alkuperäinen veistos on tehty 1940-luvulla I. K. Inhan vuonna 1894 ottaman valokuvan pohjalta. Patsas valettiin Petroskoissa pronssiin sen jälkeen, kun kuvanveistäjä Nina Sailo lahjoitti kipsisen veistoksen Karjalaan vuonna 1990. Patsaan paljastustilaisuus Vuokkiniemessä pidettiin 1.9. 1991. Veistoksen pystytti Arhippa Perttusen säätiö.

Ontsin talo pihapiireineen

Ontsin talo toimi karelianismin aikaan kestikievarina Vuokkiniemessä. Mm. I. K. Inha ja K. F. Karjalainen ovat yöpyneet siinä. Karjalan Kulttuuriministeriön restaurointiosasto entisöi Ontsin taloon kuuluvat aitat vuonna 1991. Itse Ontsin talo on toiminut viime vuosikymmenien aikana asuin- ja toimistokäytössä.

Ontsin talon sisällä, pirtti
Järven rannalla veneitä

Paikka, josta Inha valokuvasi Vuokkiniemen panoraaman

Tsärkän eli kylää halkovan harjun rinteeltä I. K. Inha valokuvasi Vuokkiniemen Kuittijärven puoleisen kylämaiseman kolmen kuvan panoraamana, josta tässä on keskimmäinen. Kuvassa näkyy myös kylän kirkko. Se kirkko paloi vuonna 1939 liiallisen lämmityksen seurauksena. Rakennus toimi tuolloin rajavartioston ruokalana.

Vuokkiniemen kirkko

Vienan runokylien elvytysahnkkeen tavoitteena oli pystyttää jokaiseen kylään alkuperäisennäköinen kirkko tai tsasouna entiselle paikalleen. Valokuvien perusteella teetettiin Karjalan Kulttuuriministeriön restaurointiosastolla Vuokkiniemen kirkon piirustukset 1990-luvun alussa. Iljan päivän praasniekan yhteydessä vuonna 1993 Vuokkiniemen kirkon paikka siunattiin uudelleen käyttöön. Kirkon rakentamisen otti nimikkohankkeekseen Suomessa toimiva Vuokkiniemi-seura. Kirkko valmistui kesällä 1997 ja vihittiin käyttöönsä Iljan päivänä 2.8.1997.

Inhan kuva Vuokkiniemestä
Vuokkiniemen kalmisto, kropnitsa ja 3 ihmistä seisomassa

Vuokkiniemen kalmisto

Nykyinen kalmismaa edustaa uutta, Venäjältä vaikutteita saanutta hautauskulttuuria. Vanha vienalainen tapahan edellytti kalmistojen koskemattomuutta. Mihin puu kaatui, siihen se myös maatui. Hautausmaalta ei saanut taittaa edes risuja tai poimia marjoja. Kropnitsat, haudan päälle rakennetut pienet "talot", ja ristit lahosivat omia aikojaan ja muuttuivat vähitellen osaksi luonnon kiertokulkua. Vuokkiniemen vanhalla kalmismaalla oli surkea kohtalo, sillä se jäi tv-tornin alle.

Kaskola

Vuokkiniemen Kaskolan kylänosassa asui tämän vuosisadan merkittävimpiin kuulunut runonlaulaja Maria eli Muarie Remsu, jonka perinnetietoutta on sekä Suomen että Karjalan arkistoissa. Jatkosodan alussa suomalaisten miehitettyä Vuokkiniemen Kaskolassa pidettiin 20.7. 1941 ns. Vuokkiniemen kokous, jonka julkilausumassa Vienan ja Aunuksen asukkaat ilmoittivat toiveensa ja halunsa liittyä Suomeen. Todellisuudessa "tahdonilmaisun" valmistelut oli jo viikkoa aikaisemmin laadittu päämajan tiedotusosastossa ja koko kokous palveli vain Suur-Suomen luomispyrkimyksiä. Suomalaisilla oli jopa vaikeuksia koota sen verran paikallisia asukkaita kokoukseen, että siellä otettuja valokuvia voitiin käyttää propagandatarkoituksissa.

Elina Timonen
Vuokkiniemen koulun rakennusvaihe

Vuokkiniemen koulu

Vuokkiniemen koulukompleksin rakentaminen alkoi 1990-luvun puolivälissä Vienan runokylät -projektin aloitteesta. Hanke koki monia vastoinkäymisiä, joista osa johtui Kostamuksen kaupungin taitamattomasta hallintomenettelystä, osa suomalaisten urakoitsijoiden hankkeen hylkäämisestä ja osa kansainväliseksi kasvaneesta Vienansalon luonnonsuojelukiistasta, johon kouluhanke ei ollut osallisena, mutta josta se joutui kärsimään. Valmistuttuaan siitä tuli Karjalan tyylikkäin kyläkoulu.

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää