Siirry sisältöön

Vuonnisen nähtävyyksiä

Metsä- ja järvimaisema

Jyrkisen törmä

Ontrei Malisen pojan mukaan nimensä saaneella rantarinteellä sijaitsi tämän runonlaulajan talo ja vanha tsasouna. Täältä I. K. Inha valokuvasi "Yläkuittijärven luoteisimman kolkan", kallistuneen tsasounan sekä salmen, jonka toisella rannalla sijaitsi runonlaulaja Vaassila Kieleväisen talo.

Vaassila Kieleväisen muistomerkki

Keskusteltuaan Vaassilan kanssa Lönnrot sai idean muodostaa keräämästään kansanrunoudesta eepoksen sen sijaan, että olisi julkaissut runoja aihepiirin mukaisina kokonaisuuksina.
Muistomerkin on suunnitellut itse Kieleväisen sukuun kuuluva kuvanveistäjä Martti Aiha. Muistomerkin ovat pystyttäneet Kalevalaseura ja Karjalan Sivistysseura.

Kollaasi, jossa iso kivi ja ihmisiä vieressä
Kollaasi, jossa Vuonnisen tsasouna

Vuonnisen tšasouna

I.K. Inhan valokuvaama tšasouna oli hävinnyt 1900-luvun alkupuolella. Juminkeko-säätiö pystytti samanlaisen samaan paikkaan 2010-luvulla. Piirustukset siihen valokuvan perusteella laati restaurointiarkkitehti Sergei Kulikov. Vuonnisen tšasouna toimii sekä muistomerkkinä että ekumeenisena hiljentymispaikkana, jossa voi järjestää myös kirkollisia tilaisuuksia.

Vanha kalmismaa

Ontrei Malisen, Vaassila Kieleväisen ja muiden entisajan vuonnislaisten luiden päälle rakennettiin kylmän sodan aikaan omalaatuinen "muistomerkki", rajavartiolaitoksen kasarmi, joka muutettiin kulttuuritaloksi sen jälkeen, kun uusi tiilinen kasarmi valmistui. Klubina toiminut kirkko paloi 2000-luvulla. Vuonna 2016 kalmismaalle pystytettiin muistomerkki.

Opastetaulu pitkospuiden vieressä
Talon sisällä valokuvanäyttely

Vuonnisen museo

Kylän kauppias ja matkailuyrittäjä Nadja Lesonen kokosi kyläläisten esineistä museon, joka antaa havainnollisen kuvan kylän elämästä ja perinteistä.

Opastetaulut

Useisiin runokyliin Juminkeko-säätiö on pystyttänyt opastetauluja, joissa kerrotaan kylistä suomeksi, venäjäksi ja englanniksi. Vuonnisessa tauluja on kaksi: toinen tienvarressa kalmiston luona ja toinen Jyrkisen törmällä lähellä tšasounaa.

Opastetaulu

Tutustu myös näihin

Rakennus

Juminkeko-säätiön kulttuurikeskus edustaa uuden suomalaisen puuarkkitehtuurin huippua.

Lue lisää

Julkaisut

Juminkeko-säätiö julkaisee kirjoja, e-kirjoja, cd-levyjä ja multimediaohjelmia.

Lue lisää

Kalevala

Juminkeossa voi tutustua yhteen maailman laajimpiin kuuluvaan Kalevala-kokoelmaan.

Lue lisää