in english
tiếng việt
suomeksi


Vietnam on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva pinta-alaltaan noin Suomen kokoinen valtio, jossa on asukkaita lähes 85 miljoonaa. Heistä noin kolmannes on alle 15-vuotiaita.

Vietnamissa on 53 vähemmistökansallisuutta, joista useimmilla on oma kielensä ja rikas kulttuuriperinteensä. Pienimmät vähemmistöryhmät käsittävät vain muutaman sataa ihmistä ja suurimmat kymmeniä tai satoja tuhansia. Väestöstä 87 % on vietnamilaisia. Maan virallinen kieli on vietnam.

Vietnamin kulttuuri on tuhansia vuosia vanhaa. Siksi maassa on nykyään paljon UNESCO:n Maailman kulttuuriperintölistaan kuuluvia kohteita.

Vähemmistökansoilla on rikas suullinen perintö. Suullisia eepoksia on tallennettu ja käännetty vietnamiksi noin sata, mutta niiden todellista määrää ei tarkasti tiedetä.

Maanviljely on ollut vuosisatojen ajan Vietnamin tärkein elinkeino, mutta nykyään elinkeinoelämä kovaa vauhtia monipuolistunut, mm. informaatioteknologia on kehittynyt merkittäväksi teollisuudenalaksi. Vietnam on kuitenkin edelleenkin maailman toiseksi suurin riisin viejä. Muita tärkeitä maataloustuotteita ovat kahvi, tee ja kumi. Merenantimista äyriäiset ovat tärkeä vientituote. Nykyään maataloustuotannon osuus bruttokansantuotteesta on noin 20 %, mutta edelleen väestöstä 60 % työskentelee maatalousammateissa.

VIETNAMIN MAISEMAA JA IHMISIÄ

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isompana
Kuvaaja Markku Nieminen
Kuvaaja Henrika Haataja

VIETNAMIN KULTTUURIKOHTEITA

Ha Long eli Laskevan lohikäärmeen laakso on UNESCO:n Maailmaperintölistalla.

Kuvaaja Markku Nieminen

My Son on muinainen cham-kansan temppeli. Myös se kuuluu UNESCO:n Maailmanperintökohteisiin.

Kuvaaja Henrika Haataja

Mai Chaun laakso on yksi Vietnamin kulttuurin kehdoista.

Kuvaaja Markku Nieminen

Vietnamilaisia perinteentaitajia.

Kuvaaja Markku Nieminen

Maaemon temppeli Nga Trangissa

Kuvaaja Henrika Haataja

Bui Viet Hoa eepoksensa maisemissa


Kuvaaja Henrika Haataja